Многу лекари се согласуваат дека редовната употреба на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана.

Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело. д-р Дарија Русаков, истражувач FGBNA Клиниката „Институт за истражување на храна“, научна консултантска клиника „Храна и здравје“ состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.

  • Јогурти со адитиви

Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ.

Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциум, тие припаѓаат на слатки, а не на млечни производи.

  • Млечни производи без маснотии

Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен.

Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е калорична како јаглехидратите.

Проблемот лежи во тоа што „млекото“ без маснотии не го заситува организмот, туку, напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.

  • Полномасно крем сирење

Павлаката со содржина на маснотии од 25-30 проценти е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб.

Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа храна. За да избегнете дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е само да го земете оној со помала содржина на маснотии – 10-15 проценти.