Следните седум измами претставуваат некои од најтипичните начини на кои нашиот мозок не залажува.

Измама „небото паѓа“:

Суштината на оваа измама е дека можеме да го направиме проблемот позначаен отколку што всушност е, често замислувајќи дека ќе се случи апсолутно најлошото нешто.

„Црно -бела измама“:

Фокусот е секогаш да се гледа на ситуацијата или како голема или очајна. Нема средина.

„Песимистички код”:

Често се јавува во случаи на траума и / или злоупотреба. Постои преосетливост кон опасност и гледаме само негативно во секоја ситуација. Од оваа перспектива, нема „добро“.

„Мотото на перфекционист“:

Многу деца и возрасни со голем потенцијал паѓаат во стапицата на оваа измама. Тука, ние го фокусираме вниманието на она што го сметаме за наш недостаток и го минимизираме секое препознавање на нашите јаки страни.

„Негативна етикета“:

Оригиналниот термин „АНМ“ беше развиен врз основа на оваа измама. Тука се етикетираме на остри и негативни начини. Се фокусираме на малите аспекти на нашата личност што придонесуваат за негативна слика за себе.

„Измамата на пророчицата“:

Во оваа измама, ние самите си кажуваме што мислиме дека другите луѓе зборуваат и размислуваат за нас – и, се разбира, секогаш во негативен контекст.

„Јас сум жртва“:

Честа измама кај децата. Тука ги обвинуваме другите луѓе за се што ни се случило, и секогаш се ставаме во улога на жртва.

Сите овие измами имаат заедничка цел – да се саботираме во контекст на раст и промени.

 

ИЗВОРСтил - Курир
претходниот член,Нов рекорд во Израел за 24 часа регистрирани се 11000 заболени
Следната статијаЈапонија повторно наиде на „сомнителни“ честички во Модерна по спроведување на нова истрага

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде