Директорот на австралиската авиокомпанија „Кантас“ за Би-Би-Си изјави дека владите ќе инсистираат патниците на меѓународните летови да се вакцинираат против коронавирусот затоа што смета дека вакцините се клучен фактор за закрепнување на индустријата за сопнување, што забележа пад од 75,6 проценти во сообраќајот на патници поради заклучување.

Алан Џoyојс тврди дека владите на многу земји интензивно ја споменуваат вакцинацијата како „услов за влез“, но додава дека дури и да не беше така, тој смета дека авиоиндустријата треба да го воведе тоа барање како стандард.

Уште пред развојот на вакцината, Qantas објави дека нема да прифаќа невакцинирани лица во своите авиони.

Наша должност е да се грижиме за патниците и вработените. Сите во авионите мора да бидат безбедни – објаснува Џoyојс.

Тој смета дека тоа би било доволно оправдување за промена на условите под кои може да се резервираат авионски билети. Тој верува дека патниците со задоволство би прифатиле ваква нова политика.

Повеќето од нашите клиенти сметаат дека тоа е одлична идеја: 90 проценти од луѓето што ги испитавме сметаат дека вакцинацијата за меѓународно патување треба да биде задолжителна, вели Џoyојс.

Наспроти неговото мислење, има и такви кои се спротивставуваат на ваквите идеи. Меѓу нив е Светската здравствена организација (СЗО), чиј директор за дигитални здравствени услуги и иновации Бернардо Маријано за Би-Би-Си изјави дека СЗО не се согласува со идејата за воведување на вакцинација како услов за патувања.