Резултатите од студијата, во која беа опфатени 22 пациенти со повеќекратни коморбидитети, беа презентирани за време на сесијата на годишниот конгрес на Европското здружение за геријатриска медицина (EuGMS), одржан во хибриден формат во Атина.

Пациентите, кои имале просечна возраст од 81 година, биле рандомизирани да примат интравенска инфузија на емулзија на полинезаситени масни киселини омега-3 (PUFA) која содржи 10 g рибино масло на 100 mL или физиолошко плацебо.

Оние кои примиле интравенска инфузија имале значително намалување од основната линија до крајот на третманот во односот на неутрофилите и лимфоцитите (NLR), што укажува на значително намалување на системското воспаление.

Спротивно на тоа, пациентите рандомизирани на плацебо со солен раствор немаа значителни подобрувања во NLR, изјави на состанокот д-р Магнус Бак од Институтот Каролинска во Стокхолм.

Нашата анализа на липидома, исто така, покажа дека третманот со омега-3 го искривува липидниот одговор, со намалени нивоа на проинфламаторни липидни медијатори и зголемени нивоа на медијатори за резолуција, се вели во најновото резиме презентирано од Бек за време на сесијата.

Сепак, омега-3 третманот не беше значително поврзан со намалување ниту на Ц-реактивниот протеин (CRP) ниту на проинфламаторниот цитокин интерлеукин-6.

Омега-3 PUFA содржи медијатори кои можат да ги ограничат воспалителните реакции, што укажува на можноста за негова употреба во разрешување на воспалението кај пациенти со коронавирус без грижа за имуносупресија, сугерираат авторите.

 

ИЗВОРАло
претходниот член,Три најчести извори на бактерии во нашите домови
Следната статијаЗаменете го шеќерот со мед и вашето тело ќе ви се заблагодари!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде