Прекумерното внесување месо може да предизвика метаболички нарушувања како хиперурикемија (зголемена концентрација на урична киселина во крвта), што го зголемува ризикот од формирање на камења, вели ендокринологот и нутриционист Алексеј Калинчев.

Црвеното преработено месо е на листата на можни канцерогени на Меѓународната агенција за истражување на ракот. Научниците забележале поврзаност помеѓу овие намирници и различните видови малигни заболувања – особено колоректалниот карцином.

Консумацијата на месо треба да биде соодветна за возраста (месото мора да биде присутно во исхраната на децата, адолесцентите и младите), полот (на мажите им треба повеќе од жените), нивото на физичка активност (на луѓето кои се занимаваат со „тешка“ физичка работа им треба ова храна), па дури и годишните времиња (колку е постудено надвор, храната треба да биде појака).

Кога станува збор за долговечноста, големата потрошувачка на оваа храна обично се поврзува со подобар стандард.

Следствено, подобрата финансиска состојба е поврзана со подобра здравствена заштита, па заклучокот е дека консумирањето месо не е причина за долг животен век, туку последица на високите приходи кои придонесуваат за тоа.

ИЗВОРАло
претходниот член,РКЕ: Цените на нафтените деривати денес остануваат исти
Следната статијаДали знаете зошто протеинот лактин е важна компонента во исхраната?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде