Оваа сторија содржи спојлери за филмот Blade Runner 2049.

Херојот на оригиналниот Блејд Ранер, дистопиското ремек-дело на Ридли Скот од 1982 година, не е Рик Декард (Харисон Форд), полицаецот што наоѓа и убива „репликанти“ (био-инженерани андроиди) за ЛАПД во мрачна, дождлива иднината. Тоа е неговата примарна цел, Рој Бети (Рутгер Хауер), избеган борбен модел која бара лек за четиригодишниот животен век вграден во неговиот систем. Рој е супер силен и застрашувачки, секако, и не се плаши да изврши убиство, но Скот го слика Хауер како ангел, особено во неговата незаборавна сцена на крајот каде Хауер умира. Тој му го спасува животот на Декард и се клешти над него, пренесувајќи му ги неговите вонземени и чудени  сеќавања на својот убиец, моменти пред смртта.

Во светот на Блејд Ранер, репликантите се подкласа што се користи како робовска работа. Лакот на Декард во филмот е емпатија – тој е ловец/платеник кој почнува да ја разбира хуманоста на неговиот улов, и во неговата страшна почит кон Рој и во неговата Љубов кон Ракел (Шон Јанг), уште еден репликант кој не е свесен за нејзината вистинска природа. Дебатата за тоа дали Декард е репликант и самиот е мистериозното подводно во филмот на Скот, но не и неговото срце што чука. Последниот монолог на Рој е толку магичен затоа што тоа е моментот кога Декард и гледачите конечно сфаќаат дека непријателот не е незапирливото чудовиште како што се претставува до тогаш.

Полицаецот К (Рајан Гослинг), главниот јунак на долгоочекуваното продолжение на Денис Вилнев, Блејд Ранер 2049, ја има истата работа што ја направи Декард. Но, на почетокот на филмот ни е веќе јасно дека тој е репликант – подостапен модел дизајниран да го лови и убива својот вид. На прв поглед се чувствува како сценаристите Хамптон Фанчер (кој исто така го напиша и оригиналот) и Мајкл Грин да го прават текстот со под-текст признавајќи ја вештачноста на К. На крајот на краиштата, Блејд Ранер ја остава својата публика да се прашува дали сфаќањето на Декард дека Рој е повеќе од машина е едноставно хумана реализација или некоја подлабока самосвест дека тој самиот е репликант. Ако публиката веќе знае дека К е репликант, колку може да биде интересно да се гледа како се крева против неговите човечки господари?

Но, филмот на Вилнев има сосема друга цел, што е она што го прави толку брилијантен како продолжение. Филозофското прашање во центарот на Blade Runner 2049 не е дали К е репликант, туку дали некој од нас е „вистински“, без оглед на етикетите што може да ни бидат доделени. Личниот лак на К во филмот е еден од полека развивачките, лак што го имитираат многу вештачки ликови околу него (поголемиот дел од ансамблот на овој филм не е човечки). Blade Runner 2049 е насочен кон потрагата на К да го открие идентитетот на детето на Ракел и Декард, првото дете што е родено од репликант, и за голем дел од филмот е убеден дека можеби е таа месијанска фигура. Тоа не е тој, иако во поголем дел од филмот наведувањето во приказната на К е дека можеби тој е тоа дете родено од репликант. Неговите сомневања завршуваат како црвена харинга – херојството на К и неговата свест не се дефинирани од неговото потекло, туку од неговата постепено развивачка слободна волја, која Вилнев ја следи во чекор педантно и систематски.

Во светот на Blade Runner 2049, старите „Nexus“ репликанти на оригиналниот филм се артефакти, одамна исчезнати поради нивниот потенцијал за бунт. К е модел од поновата генерација дизајниран да ги почитува наредбите, следејќи ги преостанатите Nexus-и како Сапер Мортон (Дејв Баутиста), кого тој го убива во почетната секвенца на филмот. Во куќата на Сапер, К го наоѓа скелетното тело на Ракел и сфаќа дека починала при породување. Шефот на К, Јоши (Робин Рајт), е жена која е згрозена од веста. Таа му наложува на К да го елиминира репликантно дете, знаејќи за неговото постоење, ќе им даде на другите репликанти поим за личност што во моментот им недостасува, нарушувајќи го репресивниот систем на касти што е во функција.

„Никогаш претходно не сум пензионирал ништо со душа“, му рече К кога му беше наредено да го убие детето на Ракел, изјавувајќи дека ако си роден, мора да имаш душа – нешто што му недостасува на К, како што го потсетува Јоши. „Дали ја одбиваш мојата наредба?“ – прашува неверојатно. „Не бев свесен дека тоа е опција“, одговара К, но тоа прашање почнува да го јаде длабоко во потсвеста. Настапот на Гослинг е прекрасно нијанса на вештачка привлечност, позајмувајќи дел од ироничниот, необичен одред на работата на Форд како Декард (кого тој го играше како тивок лик), но мешајќи во чувство на невиност. К е оружје за одење дизајнирано како алатка на полицијата; тој е смртоносен со огнено оружје и се чини дека поседува ултра моќен компјутерски мозок за брзо реагирање. Но, тој исто така секогаш е желен да и угоди на Јоши и се чини дека има вистинска симпатија кон цели како Сапер, кого тој бара да се предаде, отколку да се бори и да го елиминира.

Сепак, тој е оптоварен со свесност – оној вид што им недостасува на Ракел и Декард (ако верувате дека тој е репликант) кај Блејд Ранер. Тој знае дека неговите спомени, вклучувајќи го и прогонувачкиот сон за дрвена статуа што ја поседувал како дете, се лажни. И истото важи и за неговата девојка Џои (Ана де Армас), виртуелен придружник кој постои како холографска проекција вградена во неговиот стан. На почетокот на филмот, К и купува преносен уред „еминатор“, што му овозможува да ја носи каде и да оди; но сепак, таа замрзнува во секое време кога ќе добие телефонски повик и тој може да ја исклучи во кое било време кога ќе треба да се врати на работа. Џои е длабоко емпатичен лик, а сепак К е постојано загрижена дека нејзината љубов кон него е само кодирана.

Мистеријата за детето на Ракел го води К по една свртена парцела кон Декард, кој сега живее во скривалиште. За некое време, К е убеден дека тој е специјалното дете, што би го направило наједноставното објаснување за неговата еволуција на ликот во филмот, бидејќи тој започна да не ги почитува наредбите на Јоши и неговото усогласено програмирање. Но, на крајот, излезе дека тој е само редовен репликант кој прави извонредни работи, како неговото бунтување, спасувањето на Декард и водење битка со Ниандер Валас (Џаред Лето), индустријалецот кој сака да ја дознае тајната на репродукцијата на репликантите за неговите сопствени капиталистички цели. Таа уредност е линч на ликот на К. Тоа е исто така побивање на моделот проследен со толку многу други „наследни продолженија“, кои се обидуваат експлицитно да ги поврзат своите протагонисти со оригиналните херои, честопати со тоа што тие ќе бидат поврзани едни со други.

За Вилнев, „душата“ на К не му е дадена од начинот на неговото создавање, туку од неговата агенција – истата независност од која Јоши стравува дека ќе се прошири низ целиот свет откако ќе излезат вести за потенцијалот на репликантите да имаат деца. Таа има право да се плаши. Таа идеја за создавање живот слободно, и од љубов, е доволно елементарна за да го разниша К од неговото програмирање и инспирира подземно движење на репликанти предводени од Фрејза (Хиам Абас), кои му помагаат на К на патувањето и го штитат вистинскиот идентитет на Детето на Ракел. Знаејќи дека се надева дека детето е тој, Фрејса го теши К со знаење дека саможртвата е вистински идеал за кој треба да се стреми, оној што е „похуман од човечки“. К навистина на крајот  умира за да го заштити детето, со резултатот на Ханс Цимер имитирајќи ги белешките од сцената на смртта на Рој Бети додека тој се распаѓа на земја. Тоа е суптилно пресликување на оригиналот, од сосема друга перспектива: К станува извонреден со тоа што прави нешто многу обично и многу човечко.

К не е единственото вештачко суштество во филмот што постигна слобода во смртта. Фасцинантен потплет во Blade Runner 2049 се врти околу Џои, која се чини дека е дизајнирана да биде дури и поугодна од К, минувајќи го секој момент на будење засипајќи го со комплименти и внимание. Иако е врзана за К, таа исто така копнее по својата слобода, на крајот барајќи од него да ја ослободи од нејзиниот „затвор“ (неговиот стан) со тоа што целата нејзина програма ја префрли на неговиот преносен еминатор. На крајот, тој е уништен, и таа умира, тотално избришана од системот откако ги избриша сопствените бекап копии на компјутерот – но тоа е конечноста што таа ја бара, велејќи дека тоа ќе ја направи „исто како вистинска девојка“.

Потоа, конечно, тука е самиот Декард, чијашто сопствена вештачка форма останува за дебата, во најголемиот поклон на Вилнев кон оригиналниот Blade Runner. Декард го заштити своето дете, му рече на К, криејќи се – правејќи свој сопствен срце-кршачки избор и бегајќи од циклусот на смртта во кој некогаш бил вклучен. На крајот на филмот, Нијандер Валас го однесе во заробеништво и се прашува дали Декард е дизајниран да се спари со Ракел, крајната цел на програмата за размножување, изработена од нивните креатори, или ако нивниот сојуз беше едноставно биолошко чудо. Декард го гледа Валас со крајна потсмев, откако одамна го сфати тоа прашање – од каде потекнува – не е важно. „Знам што е реално“, заржува тој.

Автор: Девид Симис за The Atlantic

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде