Улогата на вакцините во справување со нови, мутирани типови на коронавирус

Истражувачите анализирале податоци за клиничко испитување за неколку вакцини за коронавирус, односно за тоа дали нивната ефикасност исчезнува пред варијантата 501Y.V2.

Досега, најмалку три вакцини – Новавакс, Џонсон и Џонсон и вакцина направена од АстраЗенека – беа помалку ефикасни во заштитата од КОВИД-19 во Јужна Африка, каде доминира варијантата 501Y.V2.

Во случајот на вакцината АстраЗенека, резултатите беа особено зачудувачки: вакцината беше ефективна само 22% против КОВИД-19 кај примерок од 2.000 луѓе во Јужна Африка.

Сепак, тоа испитување беше премало, а неговите учесници беа премлади за истражувачите да извлечат заклучоци за тешка болест, вели Шејн Кроти, имунолог од Институтот за имунологија во Ла Јола.

white and black plastic bottle

Може ли мешањето и комбинацијата на ковид вакцини да го зајакне имунолошкиот одговор?

Некои креатори на вакцини за коронавируси веќе бараат начини за развој на вакцини од следната генерација кои поефикасно ги стимулираат Т-клетките.

Антителата откриваат само протеини надвор од клетките, а многу вакцини против коронавирус се насочени кон протеинот наречен „скок“ кој ја украсува површината на вирусот.

Но, протеинот на скокот е „прилично променлив“, што сугерира дека може да биде склон кон мутирање, вели Карлсон и го зголемува ризикот дека варијантите што ќе се појават ќе можат да избегнат откривање на антитела.

Спротивно на тоа, Т-клетките можат да бидат насочени кон вирусни протеини изразени во заразените клетки, а некои од тие протеини се многу стабилни, вели таа.

Ова ја зголемува можноста за дизајнирање вакцини против протеини кои поретко се мутираат од скокот и инкорпорирање на таргети за повеќе протеини во една вакцина.

Биотехнолошката фирма Гритстон Онкологија од Емеривил, Калифорнија, дизајнира експериментална вакцина која вклучува генетски код за фрагменти од неколку протеини од коронавирус.

За нив се знае дека предизвикуваат реакции на Т-клетките, како и за целосниот протеин на шилци, за да се осигури дека одговорите на антителата се силни.

Клиничките испитувања треба да започнат во првиот квартал од оваа година.

Но, претседателот на Гристон, Ендру Ален, се надева дека сегашните вакцини ќе бидат ефикасни против нови варијанти и дека вакцината на неговата компанија никогаш нема да биде потребна.

Ова го развивме за да се подготвиме за лоши сценарија, вели тој.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде