Брз тест за корона вирус во срцето на стратегијата за масовно тестирање на Борис Џонсон пропушти повеќе од 50% од позитивните случаи во пилотот тестирањето.

Тестовите од 20 минути, на кои владата потроши 323 милиони фунти за употреба со вработените во болницата и домашните грижи без никакви симптоми, идентификуваа само 46,7% од инфекциите за време на круцијалното испитување во Манчестер и Салфорд минатиот месец.

Ова значи дека на многумина од оние што биле заразени со КОВИД-19 погрешно им било покажано дека немаат вирус, потенцијално дозволувајќи им да заразуваат други.

Тестовите требаше да се користат во првата иницијатива за масовно тестирање низ Велика Британија, што започнува во Ливерпул во петокот.

Имаше конфузија во четвртокот вечерта кога советот предложи тие повеќе да не бидат распоредени како дел од судењето, но владата подоцна инсистираше на тоа дека мал број вработени во NHS ќе ги користат во болниците.

Научниците со експертската група за масовно тестирање во Greater Manchester (MTEG) изразија значителна загриженост за точноста на тестовите за OptiGene Direct RT-Lamp оваа недела и рекоа дека технологијата не треба да се користи широко како што е наменета во болници или во домови за згрижување.