Маргарет Хјуз (околу 1645 година – 1 октомври 1719 година на возраст од 74 години), исто така, Пег Хјуз или Маргарет Хјуз, често се смета за прва професионална актерка на англиската сцена на 8 декември 1660 година. Хјуз беше љубовница на генералот на англиската граѓанска војна, принцот Руперт од Рајна.

Жените во драма во реставрација

Хјуз стана актерка во периодот на големи промени во англиската драма. Англиската драма страдала многу за време на Англиската граѓанска војна и Интеррегнум, забранета од Пуританскиот долг донесена во парламент во 1642 година.

Оваа забрана конечно беше укината со реставрацијата на кралот Чарлс Втори. Чарлс бил посетител на театарот и веднаш им дал два кралски патенти на Сер Томас Килигру и Сер Вилијам Давенант. За време на ренесансата на жените им било забрането да се појавуваат како актерки на сцената, што резултирало со машки актери во женски улоги.

Еден инцидент се случил кога претставата што кралот ја гледал одеднаш запрела. Кога испратил слуги да видат што е проблемот, откриено е дека мажот кој требало да игра една од женските улоги сè уште се бричи.

Lely margret hughes.jpg
Маргарет Хјуз

Исто така, постоела загрижености во врска со оваа практика, охрабрувајќи го „неприродниот порок“, т.е. хомосексуалноста, што го засилилил Чарлс во неговата одлука во 1662 година да издаде кралски налог со кој се се одредува дека сите женски улоги треба да ги играат само актерки.

Килигру и Давенант им одредувале улоги на жените скоро веднаш по Реставрацијата и откако жените започнале професионално да се појавуваат на сцената во раните 1660-ти, публиката брзо ги прифатила.

Килигру приредил женска продукција на сопствената претстава „Свадбата на Парсон“ во 1664 година и повторно во 1672 година. Во Гарден театарот Дорсет на актерската компанија Дјук, Хјуз помина напорна сезона во 1676 година. На 15-годишна возраст, Хјуз влезе во историјата на театарот со тоа што стана првата жена што настапила на англиска сцена.

Нејзината прва изведба била на 8 декември 1660 година, кога ја играла улогата на Дездемона во претставата Отело на Шекспир, во продукција на новата Кралска компанија на Томас Килигру во нивниот театар на улицата Вере.

Некои историчари ја идентификуваат Ана Маршал како прва актерка што стапнала на англиската сцена.

Сепак, има многу анализи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде