дома животен стил Превенција на болести за луѓе кои работат на комјутер

Превенција на болести за луѓе кои работат на комјутер

Секоја работа и навика носи ризик за оболување.

45
0

Стекнатите болести се последица на животниот стил, квалитет на живот и секојдневните навики кои во голема мера зависат од тоа што го работите.

Ако вашата работа ве условува да биде подолго време пред комјутер, да седите и да го фокусирате своето око на мал простор (екран) тогаш се соочувате со ризик од оштетување на рбетен столб, до оштетување на окото и последици по психичката состојба.

Со цел да ги превенирате болестите што се појавуваат од овој тип на работа ви препорачуваме:

Носете очила со антирефлексно стакло

Очила со антирефлексно стакло ги одбиваат УВ зраците кои може да ја оштетат рожницата доколу постојано удираат на површината од окото.

eyeglasses with black frames

Ортопетска столица

Површината на која седите и нејзиното прилагодување на вашиот рбет се од исклучително значење за нормален рбетен столб. Одберете отропетска столица и избегнете искривување на рбетен столб.

blue padded swivel chair leaning on wall

Храна која изобилува со витамин А и Д

Храна која изобилува со витамин А го штити вашиот вид, додека храна која содржи витамин Д го чува вашето расположение и ја одржува енергијата на високо ниво. Јадете повеќе риба, пченка, млечни производи, јајца, морков и тиква.

silver spoon on black ceramic bowl with vegetables

Правете почести паузи

Кратки паузи на пократко време се многу позначајни од една или две паузи по 15 минути. Користете кратки паузи да ги одморите своите очи, да се придвижите и да ја подобрите циркулацијата низ телото.

person holding black mug filled with black liquid

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде