Во последно време се повеќе луѓе претпочитаат да читаат книги и да комуницираат со пријателите преку компјутер, лаптоп или паметен телефон. Велат дека им е полесно и побрзо, но експертите се прашуваат дали е тоа опасно.

Научниците од Јапонија спроведоа студија и открија дека ако поминете долго време читајќи од екранот, тоа штетно влијае на здравјето.

Во научниот експеримент учествуваа 34 млади луѓе. Секој од испитаниците читал извадоци од текстот двапати: првиот од екранот на паметниот телефон, а вториот од книгата.

За време на експериментот, научниците посветиле посебно внимание на тоа како функционира мозокот, поточно на активноста на префронталниот кортекс.

Научниците ја анализираа и стапката на дишење на учесниците во експериментот. Како резултат на тоа, се покажа дека овие два фактори одредуваат како мозокот ги перцепира и анализира информациите добиени на различни начини.

Научниците забележале дека младите од двата пола многу подобро го разбираат текстот ако го читаат од хартија – во книга, а не од екран.

При читање од паметен телефон, активноста на префронталниот кортекс беше значително поголема отколку при читање од хартија. И тоа е лошо. Бидејќи активноста на овој дел од мозокот го успорува дишењето. Колку поретко човек воздивнува, толку полошо го разбира она што го прочитал.

Дополнително, по читањето со електронски уреди, испитаниците доживеале силна напнатост во очните мускули и главоболки.

Што ќе се случи ако читате „од хартија“?

Откриено е и дека учесниците многу почесто дишеле воздух додека го читале текстот од книгата. Како резултат на тоа, научниците заклучиле дека кога читаме книги, мозокот не е преоптоварен и добива дополнителен кислород.

ИЗВОРМондо.рс
претходниот член,Ефикасни и природни начини за отстранување на дамките од пот на алишта
Следната статијаОдносот на човек кон другите открива како тој се сфаќа себе си

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде