дома информација вест Поради здравствената криза католичка црква во Хрватска се откажа од приходи што...

Поради здравствената криза католичка црква во Хрватска се откажа од приходи што ги добива од државата

Позитивен пример на верска институција што треба да се следи

89
0

Католичката црква во Хрватска се откажа од десет проценти од вкупниот приход од државниот буџет за оваа година, што хрватската бискупска конференција (ХБК) ја добива од државата според еден од четирите ватикански договори.

Ако знаеме дека врз основа на овој договор за економски прашања, КБЦ добива просечно 300 милиони куни годишно, според таа пресметка, Црквата се откажа од околу 30 милиони куни заради здравствената криза. Ова ни го потврдија извори од Црквата.

  • Да, тоа е околу десет проценти од приходите што ги добиваме од државниот буџет. Станува збор за околу 30 милиони куни и ние се откажавме од тие пари за хрватската економија во овие тешки времиња предизвикани од пандемијата на коронавирусите. Не, никој не не принуди да го сториме тоа, ние доброволно се согласивме на тоа. Да, се откажавме, да, ќе ни биде тешко, но не можеме да бидеме слепи за она што се случува околу нас. Исто како што не бевме слепи кога започна финансиската криза, кога за четири години се откажавме од околу 160 милиони куни – велат извори од Црквата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде