Бидејќи конкуренцијата меѓу компаниите за телекомуникации на Земјата е жестока како и секогаш, производителот на опрема „Нокиа“ го објави своето проширување на нов пазар, со што се здоби со договор за инсталирање на првата мобилна мрежа на Месечината.

Финскиот производител на опрема рече дека е избран од Наса за распоредување на „ултра-компактна, мала моќност, лоцирана во вселената“ безжична мрежа 4G на површината на Месечината, како дел од планот на американската вселенска агенција да воспостави долгорочно присуство на човекот на Месечината до 2030 година.

Договорот од 14,1 милиони долари, доделен на подружницата на Нокиа во САД, е дел од програмата Арсемис на Наса која има за цел да ја испрати првата жена, а следниот маж на Месечината до 2024 година.

Астронаутите ќе започнат да вршат детални експерименти и истражувања за кои агенцијата се надева дека ќе и помогнат да ја развие својата прва човечка мисија на Марс.

Мрежната опрема на Нокиа ќе биде инсталирана од далечина на површината на Месечината со помош на лунарен бункер изграден од Интуитивни машини кон крајот на 2022 година, соопшти Нокиа.

Извор: Theguardian.com