Во 1880-тите, долго пред да стане најголемиот истражувач на нејзината возраст, осумгодишната Хариет Чалмерс патувала на коњ низ планините Сиера Невада со нејзиниот татко. Како 24-годишна, таа се омажила за Френклин Пирс Адамс и со него тргнала во Латинска Америка, каде што патувале 65.000 километри на коњ, со кануа, пеш и со воз.

Кога се вратила речиси три години подоцна, таа држела предавање во Националното географско друштво и ја започнала својата 30-годишна кариера како соработник на списанија.

Адамс си постави задача да ја посети секоја земја што била или била шпанска колонија и го следела патот на Кристофер Колумбо од Европа до американските континенти.

Таа патувала низ Азија и присуствувала на крунисувањето на императорот Хаиле Селасие во Етиопија. За време на Првата светска војна, била првата новинарка на која и било дозволено да ги фотографира рововите во Франција, каде што престојувала неколку месеци.

Адамс немала формално образование за географија и не посетувала колеџ, но нејзините слајдови со фотографии во боја и авантуристичкиот начин на живот довеле до тоа да биде поканета да зборува низ целиот свет, често од организации кои никогаш порано не поканиле жена.

Таа е третата Американка поканета за членство во Кралското географско друштво во Англија. Сепак, таа и другите авантуристи беа игнорирани од страна на њујоршкиот Explorers Club.

Мажите отсекогаш толку се плашеле дека жената може да навлезе во нивните најсвети места за разговор што дури и не дозволуваат жените да влезат во просториите на клубот, рекла еднаш Адамс.

Неколку истражувачи решиле да основаат свој клуб. Женското географско друштво е основано во 1925 година, а Адамс била претседател. Таа ја држела таа позиција до 1933 година, кога се преселила во Франција, каде што починала четири години подоцна на 61 година.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Енергетските пијалоци сериозно го оштетуваат срцето и крвните садови
Следната статијаВкупно 180 пријави од вчерашните поплави до ЦУК