Важноста на менталната кондиција е во тоа што ако работите на тоа, тоа ќе има директно позитивно влијание врз вашата продуктивност.

Ќе ви се подобри концентрацијата, ќе имате подобра меморија и воопшто – вашиот мозок подобро ќе функционира.

За да ја одржите менталната кондиција, покрај урамнотежена исхрана и физичка активност, потребно е да вежбате и мпџак.

Влезете во курсот

Курс за странски јазик, танц, готвење или шиење е одлична идеја. На овој начин се создаваат нови мрежи на неврони и се зајакнуваат синапсите во мозокот.

Покрај стекнувањето нова вештина, тоа е одличен начин да ја подобрите вашата ментална острина.

Паузи за учење

Кога учите, обидете се да правите мали паузи помеѓу часовите. Подобри резултати се постигнуваат кога учите со паузи отколку кога тоа го правите непрекинато со часови.

Пишување наместо куцање 

Студијата објавена во „Journal of Cognitive Neuroscience“ покажа дека ракописот има многу предности.

Пишувањето со рака активира повеќе делови од мозокот отколку пишувањето на тастатура или мобилен телефон.

Медитација

Медитацијата е чин на своевидна грижа за себе, најважниот чекор во денот и затоа треба да биде на прво место.

Докажано е дека медитацијата и сличните техники го намалуваат стресот, го спречуваат исцрпеноста, ја развиваат креативноста и го подобруваат квалитетот на сонот.