Ова е комплицирана фаза во животот на младите луѓе на патот кон светот на возрасните, во која често наидуваат на препреки од кои не извлекуваат поуки.

Сепак, на сите им е јасно колку е важно да се разберат начините на кои тинејџерите го гледаат светот или работите кои ги тераат да се однесуваат на одреден начин. И дел од ова е разбирањето на развојните знаци кои им помагаат да ги дефинираат нивните лични и сексуални идентитети и да научат како да бидат дел од врсничка група.

Потрагата по задоволство и припадност

Напредокот во невронауката овозможува увид во тоа како адолесцентите донесуваат одлуки, а можеби најзначајниот факт е дека тие ги носат со помош на мозок во развој. Исто така, интересен е фактот дека две различни области на мозокот одговорни за донесување одлуки созреваат во различно време.

Од друга страна, преку хормоните, мезолимбичниот пат бара од нив да повторат дејствија што водат до чувство на задоволство – како забава со пријателите.

Префронталниот кортекс е исто така клучна област во овој момент – тој е одговорен за регулирање на импулсите и самоконтрола, но и за проценка на последиците од однесувањето. Меѓутоа, бидејќи тој сè уште се развива, постои дефицит во областите на мозокот одговорни за самоконтрола. Оваа нерамнотежа – која во научната литература се нарекува модел на двоен систем – е клучна за разбирање зошто адолесцентите понекогаш носат погрешни одлуки.

Накратко, ова е совршена комбинација за адолесцентите да се вклучат во однесувања што возрасните ги сметаат за ризични.

Покрај индивидуалниот развој, во оваа фаза клучен е и општествениот свет. Во овој период, момчињата и девојчињата не се одвојуваат целосно од семејството, туку го прошируваат својот социјален круг. Тие се повеќе бараат доверба, поддршка и сигурност во своите пријатели.

Затоа, приспособувањето на своето однесување за да се чувствува интегрирано станува приоритет. А нормите на одредена група во голема мера го регулираат однесувањето на поединецот. Она што другите го гледаат како позитивно, младите ќе го повторат, а она што е цензурирано или се смета за негативно ќе биде потиснато.

На овој начин, тинејџерите во развој ќе се обидат да се вклопат во групата, додека се справуваат со елементи како што се притисокот од врсниците или дури и „имагинарното слушање“ – карактеристика на когнитивниот развој на адолесцентите што ги наведува да мислат дека другите секогаш гледаат, оценуваат и судат нивните процедури.

Учење од грешките

Затоа, психолозите истакнуваат дека развојот на адолесцентите е сложен процес со специфични карактеристики. Тие и во овој период не можат да се сметаат за возрасни, но ниту за деца.

Сепак, оваа фаза не мора да биде турбулентна, ако разбереме што се случува и зошто се однесуваат така. Професорката Кармен Виехо од Универзитетот во Кордоба сугерира дека грешките се нормална фаза на развој и дека е важно да се укаже на нив за да можат адолесцентите да научат лекции.

Освен тоа, нивните мозоци кои се уште се развиваат бараат експериментирање и одредени ризични однесувања, поради што е невозможно правилно да се проценат нивните последици. Затоа, потребно е внимателно и со разбирање да се објасни кои се тие последици, притоа поставувајќи одредени граници. Затоа што иако сакаат да бидат независни, сепак треба да ја чувствуваат грижата на возрасните.