Тестирањето на единствениот електронски систем за наплата на патарините во земјите на Отворен Балкан е во тек, а овие ТАГ-уреди ќе можат да се користат во Србија, Албанија и во Македонија. Како што изјави Дарко Савиќ од „Патишта на Србија“ за РТС, системот ќе почне да функционира кога ќе се потпишат сите договори.

Системот во моментов е во тест-фаза, но очекуваме многу брзо да бидат потпишани конечните договори и системот да профункционира. Многу лесно може да се прошири на други системи за наплата, дури и на системи како што се сателитскиот во Бугарија, како и на системите за наплата во Република Српска, каде што веќе ги тестиравме нашите уреди и тие работат, како и во БиХ и во Црна Гора – рече Дарко Савиќ.

Тој појасни дека во рамките на Отворен Балкан, системот ќе функционира со поврзување на ТАГ-уредот со платежната картичка на корисникот и дека не е потребно дополнување, туку парите ќе се симнуваат од неговата сметка.
Тој нагласи и дека во Србија во тек е проект за проширување на 26 наплатни станици за корисниците на електронско плаќање, за да можат побрзо да минуваат низ наплатните станици.

Во надлежност на „Патишта на Србија“ се автопатишта во должина од 830 километри и 66 наплатни станици, а планирано е да се отворат нови наплатни станици кога ќе се изградат новите автопатишта. Во Србија електронското плаќање во моментов е најчест начин на наплата на патарината и во системот за наплата има повеќе од 550.000 активни корисници.

ИЗВОРНова Македонија
претходниот член,Во кои случаи работодавецот не смее да ве отпушти од работа
Следната статијаЛицето ви е подуено кога ќе се разбудите? Овие три совети ќе ви помогнат значително да го намалите проблемот

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде