Подуеноста на лицето е проблем кој мачи многу жени, па се проценува дека околу 80 отсто од нив го доживуваат, без разлика на возраста.

За да го минимизирате овој проблем, треба да ги промените и да се грижите за овие три работи.

  • Исхрана

Диетата влијае на сите сегменти, вклучително и отекувањето на лицето наутро. Во текот на ноќта се таложат и таложат поголеми количини сол, како и други материи кои се главните предизвикувачи на овој проблем.

Затоа во текот на денот јадете зачинета храна во помали количини, а тоа важи и за солените грицки како и за слатките пијалоци. Зголеменото ниво на шеќер може да ја наруши и рамнотежата во телото.

Избегнувајте големи количини на вода пред да заспиете. Тоа најчесто се случува кога ќе сфатиме дека не сме пиеле доволно течности во текот на денот, па се трудиме да го надополниме тоа во вечерните часови.

Меѓутоа, со ненадејно внесување на голема количина вода, телото доживува шок и почнува да задржува вода. Ова ја успорува циркулацијата, па се будиме со отечени образи, усни или околу очите.

  • Циркулација

За да ја подобрите циркулацијата, покрај оптималниот внес на течности, потребно е да се занимавате и со физичка активност.

За време на активирањето на мускулите, телото станува посилно, акумулираните токсини се исфрлаат и циркулацијата на длабоко ниво се подобрува.

Помалку надуеност ќе забележите ако сте упорни и доследни, односно ако редовно вежбате.

  • Температурата на просторијата каде што спиете

Внимавајте ако собата во која спиете е премногу топла. Сувиот воздух има негативен ефект.

Покрај тоа, редовно менувајте ја постелнината и не користете груби материјали кои можат да ја иритираат кожата.