Пица, еден од најомилените специјалитети на планетата, всушност е многу калорична. Затоа, оние кои го сакаат ова јадење и често го јадат треба да запомнат две правила доколку не сакаат да се здебелат.

Прво, треба да се грижите за вкупниот број на калории што сте ги внеле во вашето тело.

Доколку јадете парче пица секој ден, нема да му наштетите на вашето здравје и на линијата. Најважно е да се земе предвид вкупниот број на калории што ги внесувате дневно. Ако трошите повеќе енергија отколку што добивате од храна, тогаш можете да јадете пица за ручек барем секој втор ден, изјави руската диететичарка Елена Соломатина.

Второ, треба да изберете пица која содржи здрави состојки.

Ако веќе го јадете, важно е да е свежо. Направете или изберете ги оние со повеќе домати во нив. Тоа значи дека ќе има повеќе ликопен (пигментот што им ја дава бојата на доматите)! Оваа супстанца е моќна, таа е антиоксиданс кој многу поволно делува на кардиоваскуларниот систем, а има и антиканцерогени својства, објасни Елена.

Исто така, нутриционистката советуваше да се купи или да се направи пица со тенка кора. Меѓутоа, ако тоа не е случај, тогаш дефинитивно треба да се воздржите од јадење на исечоците. На овој начин ќе го намалите бројот на внесени калории во организмот.