Кога имате болка некаде во вашето тело, ќе одите на лекар, а кога чувствувате болка во душата, треба да одите кај психотерапевт.

Сепак, денес, во многу средини, луѓето кои одат на психотерапија сè уште се гледаат од високо ниво и не секој е подготвен да се соочи со критика и осуда за тоа.

Емоционалната болка обично е полесно да се игнорира отколку физичката, па затоа честопати одењето на психотерапевт не изгледа потребно.

Постојат и други причини зошто луѓето не сакаат да одат на психотерапија, но сите тие можат да користат ресурси на Интернет за да им го направат животот подобар.

Една корисничка на Твитер ги замоли луѓето да ги споделат советите на нивните психотерапевти за таа да не мора сама да оди на терапија.

Луѓето беа среќни да одговорат и да ги споделат лекциите што ги научија на сесиите за психотерапија, најмногу за тоа како да се сакате себеси и да бидете среќни.

Еве неколку совети кои можат да ви бидат корисни, но имајте на ум дека ова не може да ја замени терапијата со специјалист и дека ако навистина страдате и имате сериозни психолошки проблеми, најдобро би било да побарате помош од стручни лица.

1. Луѓето кои ви се лутат за поставување граници се луѓе кои имаат корист од вас ако не поставите граници.

2. Еднаш разговарав со мојот психотерапевт за тоа како постојано ги расипувам моите пријателства затоа што мислам дека се вљубив во некого и тогаш кога ќе сфатам дека моите чувства не биле навистина такви, ја напуштам таа личност.

-Таа ме погледна во очи и ми рече: Растејќи, никогаш не сте добиле внимание, љубов и почит од другите, па кога некој конечно ќе се однесува со вас така, го мешате со романтична љубов. Мора да научите да заслужувате внимание и надвор од интимната сфера.

3. Мојот психотерапевт зборуваше за тоа како најмалата ситница што ја правиме за себе, дури и само една чаша чај што ја правиме, е начин да признаеме дека вредиме и колку може да значат такви ситници во моментите кога вие всушност се мразите себеси.

Таа ќе речеше Не знам за тебе, но јас навистина не правам чај за луѓето што ги мразам. Навистина ме погоди и оттогаш, кога и да направам чај, си го повторувам и се обидувам да го направам тој ден барем малку подобар и поубав.

4. Емоциите се како бранови, не мора да правите ништо со нив. Можете да возите по нив или само да ги оставите да поминат низ вас. Нема „добро“ или „лошо“ чувство за нив, тие само постојат, тие се таму и тоа е тоа.

5. Не можете да го менувате или контролирате однесувањето на другите луѓе, туку само вашата реакција на нивното однесување.

Мислите не се факти.

– „Не“ е целосна реченица.

Кога некој ќе ви покаже, а не каже кој е, верувајте му.

Длабоко дишете кога работите ќе излезат од контрола или ве обземаат емоции.

Во ред е да јадете кога сте гладни.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде