Не би верувале какви промени во вашето тело може да предизвикаат само една чаша млеко пред спиење.

Еве зошто е добро да пиете млеко пред спиење:

  • Подобро спиење

Неколку студии на луѓе и животни покажаа дека пиењето млеко пред спиење промовира подобар сон.

Млекото содржи триптофан и мелатонин, кои помагаат полесно и побрзо да заспиете, пишува N1.

  • Го спречува будењето поради глад

Доколку јадете многу навечер, можно е да имате проблеми со спиењето во текот на ноќта. За да спречите да се разбудите гладни, испијте чаша млеко пред спиење.

  • Има релаксирачки ефект

Пиењето млеко пред спиење нè потсетува на детството, кое ни враќа убави спомени и делува смирувачки.

  • Помага при слабеење

Лошиот сон може да биде причина за зголемување на телесната тежина, па подобрувањето на квалитетот на сонот би можело да биде решение за тие неколку килограми вишок.

  • Ја зголемува чистата мускулна маса

Млечните протеини се казеин и протеин од сурутка. Неколку студии покажаа дека консумирањето на овие протеини ја зголемува синтезата на мускулните протеини во текот на ноќта, објави N1.