Познавањето на само неколку клучни индикатори може да обезбеди прилично точна слика за вашата моментална кондиција и ќе ви даде трајна мотивација да одржувате здрави срцеви броеви и да ги подобрувате оние помалку здрави.

Постојат пет клучни работи што треба да ги имате предвид за да ги знаете вашите броеви или да го одржувате идеалното здравје на вашето срце.

Колку чекори правите дневно

Целосното вежбање ја подобрува секоја друга мерка за здравјето на срцето и ризикот од болести. Затоа, често се препорачува да пешачите до 10 000 чекори на ден или скоро 7 километри. Друго основно правило е да вежбате 150 минути неделно.

Крвен притисок

Високиот крвен притисок или хипертензијата немаат никакви симптоми, но можат да се откријат само со мерење. Притисок од 120/80 и 140/90 е нормален за повеќето луѓе. Поголеми отчитувања значат дека артериите не реагираат точно на силата на крвта што ги турка sидовите на артериите, што директно го зголемува ризикот од срцев или мозочен удар.

Вашиот холестерол не е ХДЛ

Тоа е вкупно читање на холестерол минус вашиот ХДЛ холестерол, мерка на маснотии во крвта што може да ги стесни и запуши артериите во срцето. Колку е пониско, толку подобро. Имајте за цел понизок резултат од 130mg / dL или, ако имате висок ризик од срцеви заболувања, помал од 70-100 mg / dL.

Шеќер во крвта

Високиот шеќер во крвта го зголемува ризикот од дијабетес, што ги оштетува артериите. Всушност, дијабетес тип 1 и тип 2 се меѓу најштетните фактори на ризик за кардиоваскуларни болести.

Колку часови спиете ноќе

Иако не постои еден „правилен“ одговор за секого, постојаното поминување на што повеќе часови во спиење помага да се намали ризикот од срцеви заболувања на долг рок. Повеќето луѓе треба да спијат од шест до осум часа во текот на ноќта.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде