Но, дали знаевте дека постојат два периоди од денот кога ќе постигнете повеќе резултати од вообичаеното? Спротивно на тоа, ќе добиете пониски резултати во еден период од денот.

Лекарите се согласуваат дека постојат три периоди од денот кога не треба да ја мерите температурата.

Бројни фактори влијаат на телесната температура, а првиот од нив е спиењето.

Во текот на ноќта температурата ни опаѓа, а најниската вредност е околу четири часот наутро.

Значи, не мерете ја температурата веднаш штом ќе станете, туку почекајте малку телото да се навикне на „будната состојба“, а потоа земете термометар.

Ќе добиете повисоки вредности околу пет попладне, кога нивото на кортизол, хормонот на стресот, е највисоко.

Кортизолот малку ја зголемува телесната температура, па земете го предвид ова ако ја мерите температурата во попладневните часови.