Изложеност на психоактивни супстанции, односно игри на среќа, фреквенција на потрошувачка, возраст, пол, генетика, семејни ставови, животен момент … – има многу фактори што можат да доведат до зависност, но не е познато кој ќе стане зависник.

Постојат многу луѓе кои земале хероин и не станале зависни, а има и такви кои станале зависни по едно земање.

Нашите соговорници имаа и пациенти кои станаа алкохоличари на одмор.

Десет проценти од луѓето кои пробаат психоактивна супстанца ќе станат зависни и многу фактори можат да играат улога во тоа – вели др. Бодор

Тоа зависи и од бројот на потрошувачи, на пример, ако многу луѓе се коцкаат, како кај нас, многу луѓе ќе станат зависни. Од оние кои се коцкаат, 0,5 до 2,5 проценти, во зависност од земјата, се зависници од коцкање. Кај нас игрите на среќа се играат многу, а законот е либерален. Тешко дека можете да гледате емисија на телевизија без барем една реклама за коцкање. Рекламирањето е забрането само во детски претстави, што резултира со коцкање, како и пиење, станувајќи широко промовирана активност. Следствено, ставовите кон оваа активност во општеството се многу афирмативни, сè додека не се појави зависност.

Пушиме повеќе

Но, кога станува збор за веројатност дека ќе станете зависник по првото консумирање, најлошо е тутунот. Зависноста од тутун е една од најтврдоглавите.

Дури 32 проценти е веројатност да станете зависник откако ќе ја пушите првата цигара. Со други зборови, кој пуши – пуши, најчесто затоа што се зависни од никотин. Ретки се оние кои пушат само кога има игра или кога излегуваат, обично пушачите пушат кутија дневно. Иако пушењето цигари значително го зголемува ризикот од голем број соматски болести и е најважната причина за морбидитет и морталитет од разни респираторни, кардиоваскуларни и малигни заболувања, повторно многу луѓе во нашата земја пушат, можеби повеќе отколку пред короната, според некои податоци Претходните истражувања покажаа дека имаме повеќе од 30 проценти пушачи во популацијата, а за време на пандемија, тој број се очекува да се зголеми. Луѓето не беа спречени да пушат од фактот дека е познато дека пушачите, ако добијат корона, можат да имаат многу потежок тек на болеста, поизразени компликации и поголема веројатност да завршат на респиратор. – вели др. Бодор.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде