Да одите во затворени простории без заштитни маски или на отворено, ако е гужва околу вас, треба да биде незамисливо, исто како да излегувате без да ги миете забите наутро.

Заштитните маски се наши сојузници и затоа треба да водиме сметка за нив, за да бидат ефективни, треба редовно и темелно да се чистат и мијат.

Трите најефикасни методи за чистење на заштитни маски, оние изработени од памук или ткаенина, кои добар дел од луѓето ги користат.

Овие методи, се наведува, не треба да се применуваат на медицински маски за еднократна употреба, бидејќи тие можат да направат штета и да ја намалат нивната ефикасност.

Првиот и наједноставен начин е да ставите памучна маска во врела вода пет минути откако ќе ја користите тој ден.

Можете исто така да ја измиете маската во машината за перење, заедно со друга облека. Исто како што рачниот сапун го уништува вирусот со кршење на неговата надворешна површина, детергентот ќе биде доволен за чистење на маската за да биде подготвена за повторна употреба.

Во овој случај потребно е да се обрне внимание на температурата, не треба да биде пониска од 60 степени Целзиусови.

Третиот начин на кој можете да ја исчистите маската е да ја натопите пет минути во раствор што ќе го направите од една лажица белило и литар топла вода.

Во овој случај, температурата на водата не е важна, бидејќи белилото врши санитарна работа, што дополнително ја обезбедува работата.

За да се ослободите од остатоците од белилото, извадете ја маската од растворот и исплакнете ја со проточна вода на која било температура.

После тоа, натопете го во чиста вода уште пет минути. Добро исушете ја маската и ќе биде подготвена за повторна употреба.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде