дома информација вест Пакистанските илегални мигранти од БиХ ќе бидат враќани во нивната татковина преку...

Пакистанските илегални мигранти од БиХ ќе бидат враќани во нивната татковина преку реадмисија

БиХ постигна договор со пакистанската влада

108
0

Глас Српске пишува дека Министерството за безбедност во Советот на министри неодамна формирало работна група која работела на договор чие потпишување би значело враќање на илегалните мигранти, по потекло од Пакистан, во нивната татковина.

Конечниот текст на нацрт-спогодбата, за кој исто така даде свое мислење и пакистанската страна, беше утврден вчера и проследен до понатамошната постапка, односно до Советот на министри, а Претседателството на БиХ конечно треба да се изјасни за тоа.

Член на работната група и советник на директорот на граничната полиција на БиХ, Свевлад Хофман, рече дека работното тело ги усогласило деталите и дека надлежните владини институции сега се на потег.

Кога БиХ и Пакистан го ратификуваат договорот, тоа ќе биде основа што во пракса би значело дека сите Пакистанци кои нелегално дошле во БиХ преку процесот на реадмисија, да се вратат во нивната земја на потекло, а Пакистан ќе биде должен да ги прифати.

Позициите на БиХ и Пакистан се обединети во нацрт-спогодбата за реадмисија, која беше доставена до Советот на министри за усвојување, по што Претседателството на БиХ треба да го ратификува. Другата страна треба да го стори истото, и кога документот ќе биде усвоен од пакистанските власти, тие создаваат под услов актот да биде потпишан и да стапи на сила. Во овој момент, сè уште е неблагодарно да се каже кога целата постапка ќе биде завршена, рече Хофман.

Тој истакна дека е важно во моментот да постои добра волја да се започне со ова и да се направи чекор кон подобро управување со миграцијата.

Тоа е исклучително важно. Соработката ќе продолжи, односно ќе се обидеме да ги усогласиме ваквите договори со други земји со висок миграциски ризик, како што се Мароко, Бангладеш и други, додаде Хофман.

Во врска со третманот на мигрантите кои остануваат во БиХ без документи и за кои не се знае кои се тие, Хофман вели дека и за тоа има решение, а тоа, како што наведе, е биометрика.

Според него, упатените веруваат дека, кога договорот ќе стапи на сила, тоа ќе резултира со намален прилив на мигранти од Пакистан, бидејќи тие ќе знаат што ги чека.

Во информацијата за која беше разговарано во Парламентот на БиХ на почетокот на септември, меѓу другото, се вели дека, кога станува збор за Пакистанците, Службата дошла до информација дека тамошниот Парламент ја разгледува можноста да им помогне на нивните граѓани да останат во привремени прифатни центри во БиХ.

Преземено со превод од: Mondo.ba

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде