дома информација вест Денеска се одбележува „Меѓународен ден на учениците“

Денеска се одбележува „Меѓународен ден на учениците“

-Почнувајќи од 2010 на светско ниво се одбележува меѓународниот ден на учениците

442
0

Светскиот ден на учениците е воедно одбележување на роденденот на Абдул Калам.

Во 2010 година Обединетите нации го прогласија 15 октомври за „Светски ден на учениците“.

Д-р Калам бил посветен учител и се идентификувал пред сè во таа улога пред сè друго. Тој наметнал нови вредности во наставничката професија тврдејќи дека наставниците се градители на општеството и општеството може да се гради само кога учениците се умеат во своите предмети.

Калам додаде дека тие треба да обезбедат визија за животот на студентите и исто така да ги вметнат основите на вредностите што тие треба да ги практикуваат во наредните години.

Годинава, поради пандемијата предизвикана од КОВИД19, учениците не се насвоите училишни клуши како вообичаено, бидејќи најголем број на ученици согласно мерките за здравствена заштита следат настава од далечина.

Извор: Википедиа