Чистата и миризлива алишта е она кон што се стреми секоја домаќинка. Меѓутоа, понекогаш при вадењето од машината, често се случува одредена облека да не изгледа како на почетокот кога нејзината боја била поинтензивна или побела.

Посебно се проблематични крпите и маичките, кои наместо да бидат снежно бели, тие се заразуваат и „сивкаваат“. Затоа повеќето луѓе веројатно сакаат веднаш да ги фрлат во ѓубре и да купат нови.

Сепак, пред да го направите тоа, застанете и проверете дали можеби некоја волшебна состојка може да им помогне на вашите алишта никогаш да не ја изгубат бојата што ја имале кога сте ги купиле.

Верувале или не, можеби веќе имате таква состојка во вашата кујна, поточно во сад или корпа со овошје. Станува збор за лимони.

Дали знаевте дека цитрусното овошје има моќ да ја осветли облеката без потреба од избелувач? Само запомнете дека тоа често го препорачуваат многу стилисти за коса доколку сакате природно да ги осветлите прамените.

Ако има таков ефект на косата, зошто да не и на крпите и постелнината?

Трикот со него е едноставен, а се што ви треба е четвртина или половина чаша лимон. Наместо белило, таа количина на сок од овој цитрус истурете ја во топла вода, а потоа во неа натопете ја облеката, особено крпите кои сакате да ги осветлите.

Ако сакате да го ставите во машината за перење, додадете четвртина или половина шолја сок од лимон во преградата за белилото. Доколку немате таква преграда, слободно истурете ја во преградата предвидена за прашок и детергенти.

Сокот од лимон има предност што покрај избелувањето, на крпите, облеката и постелнината им дава чист и освежителен мирис на лимон.

Тоа важи за сите бели алишта што ги поседувате. Сивите крпи или маичките кои ја промениле бојата поради абење или погрешно перење многу брзо ќе го вратат стариот сјај доколку ја примените оваа техника.