Српскиот остров Кох Чанг (Ко-Чанг) се наоѓа блиску до Сремски Карловац, до него се стигнува со брод, а додека стапнувате на песочната плажа, имате впечаток дека сте заминале во некоја егзотична земја – пишува republika.mk.

Мештаните овој остров го нарекуваат и остров на мајмуните или островот Карловац, но и Дунав на Малдиви и егзотичен Тајланд.

За разлика од другите песочни дини кои се појавуваат на Дунав во овој период од годината, островот Мајмуни е прилично питом, односно прилагоден на гости а понекогаш таму се организираат и забави. Сепак, за туристите сè уште е сосема непознато, иако секоја година се повеќе го „откриваат“.

Многу луѓе од околината доаѓаат овде со чамци и чамци, а организиран е и превоз од Карловац. Островот е сместен помеѓу Дунавац и Копачки Рид, до него се стигнува за околу 10 минути со брод.