Се бараат жители за Сардинија! Вклучувајќи со финансиски стимулации, властите се обидуваат да ги привлечат оние кои сакаат да се населат на сончевиот остров.

Секој што ќе ја прифати понудата ќе биде награден со 15.000 евра грант од локалната самоуправа. И уште нешто: оваа сума не треба да се враќа во никој случај.

Сардинија е вториот по големина медитерански остров со километри чисти плажи, огромен број сончеви денови во текот на годината и живописни градови со богато културно портфолио. Накратко: тешко дека некој може да замисли подобро место за живеење.

  • Финансирањето е обезбедено

Парите што ќе им бидат доделени на доселениците мора да се искористат според предвиденото: за купување и поправка на куќа, а вториот услов е да се наоѓа во општина со помалку од три илјади жители. Дополнително, овие 15.000 евра што ќе бидат доделени се максималниот износ на помош – по правило не може да надмине 50 проценти од цената на имотот или поправката.

За проектот се издвоени 45 милиони евра, што ќе биде доволно за најмалку 3 илјади домаќинства кои можат да имаат корист од дарежливата понуда. Како што објави веб-страницата TheMayor.eu, доселениците треба да ја регистрираат својата адреса на островот најдоцна 18 месеци по нивното пристигнување за да можат да аплицираат за грантот.

Покрај оваа програма за преселување, постојат и други проекти за рехабилитација на запуштени имоти. Еден од нив е проектот „Куќа за едно евро“, кој зема замав и на островот Сардинија.