Истражувачите од универзитетот во Њујорк проучуваат дали може да се спречат лошите намери доколку се откријат пред да се случи агресивен напад или насилно однесување.

Регионот на мозокот познат како вентролатерален дел од вентромедијалниот хипоталамус, кој ја контролира телесната температура, гладот ​​и спиењето, станува активен пред нападот.

Дејствувањето во тој регион може да спречи насилно однесување, па дури и сексуална агресија.

Студија на група научници од Њујорк укажува на мозочни кола кои се важни за мотивирање на агресијата што се јавува кога животните се подготвуваат за напад.

Се тврди дека откритието може да доведе до откривање на лекови кои спречуваат насилство пред тоа да се случи.

Може да се развие технологија која континуирано ќе го следи нивото на агресија на една личност. Ова може да се направи неетички и ќе се појават прашања во врска со влијанието врз слободната волја, но лекарите сметаат дека ова е многу слаба можност и дека етичките и правните проблеми може да се решат.

Кај многу ‘рбетници, поединците бараат можност за агресија, иако нема вистински причини.

Неколку региони на мозокот се поврзани со напади како одговор на закана, но многу малку се знае за механизмите вклучени во самоиндуцирано или доброволно однесување што бара агресија и кога заканата не постои.

Деактивирање на тој регион би го намалило ваквото непровоцирано, агресивно однесување и ќе спречи идни напади.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде