Мудроста е поим кој е многу тешко и неблагодарно прецизно да се дефинира. Конфучие сметал дека мудар човек е оној кој добива пофалби и критики подеднакво мирно. Од друга страна, Хераклит истакнал дека оној кој знае многу не е нужно мудар, додека Леонардо да Винчи сметал дека мудроста е ќерка на искуството.

Мудроста, всушност, не мора да доаѓа со образованието и богатството на информации што ги прифаќаме.

Кои особини ги поседува мудриот човек?

Не ги доживува неуспесите фаталистички, туку учи од секое искуство, дури и од негативното. Луѓето кои стекнале мудрост не се откажуваат по првата грешка. тие веќе ги користат за да ја извлечат најдобрата порака од тоа.

Не зборуваат премногу, туку само кога се сигурни во своите зборови. Тие не се фалат со сите ѕвона или треба да кажат премногу, но знаат кога е време да замолчат.

Не ги откриваат своите цели и намери, туку работат во тишина. Мудрите луѓе се свесни дека премногу фалење може да предизвика завист и љубомора кај другите кои можат да ги попречат нивните планови. Тие работат во тишина и ненаметливо.

Тие се лукави, но на начин кој не им нанесува штета на другите. Односно, тие знаат мудро да ги користат околностите и однапред да ги земат предвид своите потези, мерејќи ги позитивните и негативните последици од нивните постапки.

Настојуваaт да го достигнат својот максимален потенцијал. Нема да занемарат ниту еден свој потенцијал, туку ќе се обидат да го извлечат максимумот од себе, не споредувајќи се со другите туку само со себе.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Спречување на „одлив на мозоци“ преку реформи во образованието
Следната статијаНе претерувајте со конзумирање на водата!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде