Новата студија на британските научници покажа дека антителата по инфекцијата со коронавирус ќе траат од година и пол до две.

Сепак, ова не важи за сите што се опоравиле, бидејќи како што покажало истражувањето кај 24 проценти од луѓето, антителата не се задржуваат по инфекцијата.

Одговорот на прашањето колку долго траат и како изгледа одговорот на антителата по болеста ќе ни даде информации како можеме да го намалиме ризикот од повторна инфекција.

Одговорот на ова прашање го даде студијата спроведена во Обединетото Кралство на 7.256 испитаници кои биле позитивни на вирусот во периодот од април 2020 година до јуни 2021 година.

Оваа студија покажа дека 24 отсто од тестираните не развиле антитела и дека оние кои развиле веројатно би траеле, во просек, од една година и шест месеци до две години, притоа штитејќи го лицето кое го имало вирусот да ги заштити за неколку години.

Авторите на студијата изјавиле дека проценките што ги добиле врз основа на резултатите што ги отфрлиле може да се искористат за планирање стратегија за зголемување на вакцинацијата, пишува Nature.

Имено, до јуни 2021 година во светот се пријавени 170 милиони случаи со тешка форма на инфекција и над 3 милиони случаи кои починале од неа.

Она што се покажа е дека во првите месеци по инфекцијата, нејзиното повторување е невообичаено, а ова времетраење на имунитетот дава важни информации за тоа како треба да изгледа политиката за вакцинација во иднина.