Што гледаме кога гледаме на ноќното небо? Ѕвезди, Месечината, планета, но поголемиот дел од неа е целосно темно. Ако замислиме, не треба да биде така. Во нашата галаксија има околу 200 до 400 милијарди ѕвезди, а во видливиот универзум 200 милијарди галаксии. Зарем не треба да свети ноќното небо?

Првото нешто што ни се случува е дека ѕвездите и галаксиите се далеку и дека светлината што допира до нас не е доволно силна за да ја видиме.

Но, математиката покажува дека – ако галаксиите се рамномерно распоредени – колку сме подалеку, толку повеќе тие го компензираат слабеењето на светлината што стигнува до Земјата.

Значи, далечните галаксии, вкупно, треба да ни ја донесат истата светлина како и поблиските, така што ноќното небо треба да биде светло. Но, зошто е црно?

Се нарекува Парадокс на ноќното небо или парадокс на Олберс, а на науката и биле потребни 500 години за да го реши.

Кеплер (1571–1630) бил првиот што размислувал за овој проблем и предложил дека универзумот не е бесконечен и хомоген, т.е. дека во него нема доволно светлечки предмети за да го направи нашето ноќно небо светло.

Олберс (1758-1840), по кого е именуван парадоксот, барал решение во кое универзумот е бесконечен и сугерирал дека во универзумот има гас и прашина што го блокира доаѓањето на светлината до нас.

Но, ако универзумот е бесконечен, тогаш тој гас, под дејство на зрачењето на ѕвездите, на крајот би се загреал, а тој самиот би зрачил светлина.

Да се ​​вратиме на Кеплеровиот модел, конечен универзум. Во тој случај, гравитацијата би го срушила толку ограничениот универзум на една точка по долго време, поради привлечноста на телото.

Значи, ако универзумот е бесконечен, ноќното небо би било светло, ако е конечно, би се срушило во себе. И ние не гледаме ниту едно од тие две.

Хабл (1889–1953) користел голем телескоп за да утврди дека маглините, маглините, се всушност далечни галаксии. И дека се оддалечуваат од нас.

Всушност, колку се подалеку од нас, толку побрзо се оддалечуваат! Значи, универзумот не е статичен и не се урива во себе, туку се шири.

Како што се шири универзумот, се наметнува идејата дека во минатото сè било поблиску едно до друго, ѕвезди, галаксии. Овде се поставува интересно прашање.

Ако универзумот започнал од голема експлозија, т.н Големата експлозија, а потоа хипотетичките набљудувачи во неа, едно време имаа целосно светло ноќно небо. Кога галаксиите се оддалечиле доволно за да почнат да се појавуваат темни делови од ноќното небо?

Се верува дека Големата експлозија се случила пред 14 милијарди години и на тој начин настанал универзумот.

Но, сè уште останува прашањето, зошто таму е ноќното небо?

  • Прво да се потсетиме на Доплеровиот ефект

Бидејќи светлината е од бранова природа, растојанието на галаксиите се чини дека ја менува брановата должина на видливата светлина, за да се движи кон подолги, црвени бранови должини.

Ова се нарекува црвено поместување. Ако галаксиите се доволно далеку, нивната брзина на растојание ја поместува видливата светлина во инфрацрвена светлина, невидлива за човечкото око.

Затоа следниот Џејмс веб вселенски телескоп ќе собира инфрацрвена светлина, невидлива за нас. А со тоа, тој ќе може да гледа надвор од телескопот Хабл.

Ова нè доведува до една причина зошто ноќното небо не е светло. Бидејќи светлината пристигнува во инфрацрвениот спектар што човечкото око не може да го види.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Прирачник за љубителите на риба: Најздравите сорти риба
Следната статијаИЈЗ: Граѓаните да бидат свесни дека коронавирусот е присутен

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде