Патуваме од различни причини. Некогаш сакаме, а понекогаш едноставно мораме. Патуваме за да видиме и научиме нешто ново, посетуваме места што никогаш не сме биле или се враќаме кај оние што ги сакаме.

Иако често одиме некаде со тврдење дека ни е потребен одмор, сепак за повеќето од нас е незамисливо целиот престој да го поминеме во место – во хотел. Сепак, сè попопуларниот вид туризам, симболично наречен „Туризам за спиење“, подразбира дека користиме што повеќе време за време на патувањето, токму во нашето сместување.

Во текот на минатата година, еден њујоршки хотел стана исклучително познат по својот нов концепт – апартман за спиење кој се простира на над 900 квадратни метри и ги содржи сите потребни потребни за подобрување на спиењето.

Друг хотел во Лондон, на почетокот на 2020 година, ја промени својата политика и се фокусираше на „културата на спиење“ – ги звучно изолира сите соби со најнова технологија.

Зошто спиењето одеднаш е толку силен фокус на туристичката индустрија?

Д-р Ребека Робинс, истражувач на спиењето и коавтор на „Спиј за успех“, смета дека оваа промена е одамна задоцнета, особено во однос на хотелскиот декор.

Луѓето често ги поврзуваат патувањата со декадентни оброци, атракции и работи што ги правиме додека патуваме, речиси по цена на спиење. Сега, мислам дека само што дојде до огромна сеизмичка промена во нашата колективна свест и приоритет на здравјето и благосостојбатa, вели таа во интервју за CNN Travel.

Се чини дека глобалната пандемија на Ковид 19 одигра голема улога во ова. Студијата објавена во „Journal of Clinical Sleep Medicine“ покажа дека 40 проценти од повеќе од 2.500 возрасни кои учествувале пријавиле намалување на квалитетот на сонот од почетокот на пандемијата.

Хипнотерапевтот, медитаторот и холистичкиот тренер Малминдер Гил, исто така, забележал промена во ставовите кон спиењето.

Се чини дека сè се движи кон долговечноста, и мислам дека тоа навистина ги поттикнува работите. Недостатокот на сон може да предизвика многу различни проблеми во телото, како и за вашето ментално здравје. Така, анксиозност, депресија, лошо расположение, промени во расположението – се љубезни работи, згора на тоа што сум уморен, изјави Гил за CNN Travel.

Се разбира, типовите на програми фокусирани на спиење и/или на одмор што ги нудат хотелите и одморалиштата, исто така, имаат тенденција да се разликуваат, при што различни претпријатија му пристапуваат на концептот на различни начини.

Еден луксузен хотелски бренд, на пример, нуди серија програми за целосен сон, кои се движат од три до седум дена или повеќе, на голем број имоти, додека еден хотел во Лондон неодамна започна таканаречено искуство за две ноќи, специјално дизајнирано да им помогне на гостите мирно да спијат.

Спиењето е толку важно и забележавме дека има зголемен тренд во туризмот за спиење (и велнес воопшто), по карантинот и ковидот, објаснува Даниела Мур, менаџер на споменатиот хотел.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Суптилна игра на формата и бојата
Следната статијаМодел на луѓето од иднината: Изгрбавени, со големи черепи, раце како канџи и двојни очни капаци