Со замена на шеќерот со нискокалорични засладувачи, можно е да се намали енергетската вредност на храната и, како резултат на тоа, да се придонесе за губење на тежината кога се консумира како дел од диета контролирана со калории. Се разбира, нивниот врвен ефект ќе зависи од нивното вклопување во диета со намалена енергија. Само нискокалорични засладувачи не треба да се очекува да предизвикаат губење на тежината.

Бројни долгорочни студии го проучувале ефектот на нискокалоричните засладувачи врз телесната тежина кај возрасните и го споредиле нивниот ефект врз шеќерот. Иако сите овие студии имаа различни пристапи, тие укажуваа на корисен ефект на нискокалорични засладувачи врз контролата и намалувањето на тежината.

Во студијата Choose Healthy Options Consciously Every Day (CHOICE), од 318 дебели возрасни учесници беше побарано да ги заменат пијалоците засладени со шеќер со нискокалорична засладена алтернатива или вода. Резултатите од оваа студија покажаа дека и групата за диетални пијалоци и групата вода резултираа со значително губење на тежината (просечно губење на тежината од 2,5 кг). Шансите да се постигне 5% губење на тежината за 6 месеци беше значително поголема во групата на нискокалорични пијалоци.

Врз основа на овие наоди, научниците заклучуваат дека, на ниво на популација, замената на калоричните пијалоци со некалорични алтернативи може да биде важна порака за јавното здравје.