Истражувачите од Ирската надолжна студија за стареење (ТИЛДА) објавија нова студија која ја испитува врската помеѓу статусот на фолна киселина и витаминот Б12 и неговата поврзаност со повисока преваленца на депресивни симптоми кај постарата група.

Студијата покажува дека нискиот статус на витамин Б12 е поврзан со симптоми на депресија, но исто така покажува дека фолатите не се поврзани со депресијата.

Наодите откриваат релевантни информации за постарите возрасни лица, јавното здравство и креаторите на политики за подобро да разберат како да го идентификуваат ризикот и да усвојат заштитни мерки за подобрување на здравствените резултати за луѓето на возраст од 50 и повеќе години, пишува Медикал експрес.

Студијата опфати луѓе на возраст над 50 години на кои им беа мерени нивоата на фолати и витамин Б12 во текот на четири години и скрининг за депресија.

Откриено е дека луѓето со ниски нивоа на витамин Б12 имаат 51 отсто поголем ризик да развијат депресивни симптоми во рок од четири години, но таква поврзаност не е забележана кај луѓето со дефицит на фолати.

Очигледно е дека зголеменото внесување на овој витамин или суплементација би можело да избегне многу случаи на депресија кај постарите лица и последиците што таа ги носи.

Проф. Д-р Имон Лерд, водечки автор на студијата, вели:

Оваа студија е многу релевантна со оглед на високата преваленца на случајна депресија кај постарите возрасни лица кои живеат во Ирска, особено откако доказите покажуваат дека еден од осум постари луѓе има екстремно ниски нивоа на Б12 е главен поттик за воведување на политика на задолжително збогатување со витамин Б во Европа и ОК.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Обичаи и верувања кои се врзуваат за вториот ден од Божиќ
Следната статијаНавика при туширање која предвремено ја остарува кожата на лицето

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде