Самодовербата е неопходна за успех и среќа. Токму оваа моќна енергија нe тера да ги поместиме панините, да ги поместиме границите и да бидеме најдобрата верзија на самите себе.

Неопходно е во многу аспекти од животот, и во љубовта и во животот, но, како што велат психолозите, кога ќе го изгубиме во детството, станува се потешко да се надградуваме.

Сепак, се работи на самодоверба и можно е да се постигне тоа уникатно чувство на сила со избрани алатки.

Најважно е да започнете да се сакате себеси. Кога последен пат се погледнавте во огледало и се восхитувавте? Кога се пофаливте за нешто?

Многу луѓе имаат голема опсесија да се критикуваат себеси, не сфаќајќи колкава штета си носат на повеќе нивоа преку самокритика.

Бидете нежни со себе и животот ќе биде нежен со вас.

Љубовта и вербата во себе се исто така неопходни за создавање односи во деловната и приватната сфера.

Начинот на кој се однесувате кон себе, луѓето ќе го почувствуваат тоа и ќе почнат да се однесуваат кон вас на ист начин.

Важноста на самољубието и самодовербата ја нагласи и рускиот писател, психотерапевт и психолог Владимир Леви.

Ова се неговите зборови:

-Ние самите и само ние ја одредуваме нашата сопствена вредност. И односот на една личност кон себе секогаш се пренесува на други луѓе, тоа делува како предлог.

Но, само, се разбира, вистински, длабок став – дека човекот е во неговата вистинска природа, а не она што сака да го претстави. Оној што се чувствува „понизок“ однатре од другите, никогаш нема да постигне почит или љубов. “