Терминот палинологија, измислен во 1944 година, е комбинација од грчките глаголи paluno (растура или прска), палунеин (растура или прска), грчката именка pale (прав) и е многу блиску до значењето на латинскиот збор pallen (ситно брашно, прав) и грчкa именкa логос (збор, говор).

Палинологијата е наука за полен или поточно поленови зрна.

Што го прави поленовиот прав толку исклучителен што цела наука му е посветена? Дали фактот што зрната полен не се само едноставни делови од растенијата како што се, да речеме, лисјата, туку еден вид минијатурна копија на растение „како што го гледаме во природата“?

Или дека тие претставуваат машки полови клетки, аналогни на сперматозоидите кај животните, па некои ботаничари ги нарекуваат „скриена сексуалност на цвеќето“?

Дали фактот што, за разлика од сперматозоидите, тие треба да „патуваат“ низ надворешниот свет до белегот на штетникот, отпорен на бројни стресни фактори од околината?

Или тоа што ветрот им помага на тој неизвесен пат, во зависност од дизајнот и карактеристиките на цвеќето, но и бројните животински видови: инсекти, птици, влекачи, полжави, па дури и некои цицачи?

Причината за постоењето на посебна наука за поленот е тоа што поленовите зрна се карактеризираат со фантастични форми. Имено, ниту еден од стотиците илјади растителни видови нема полен со идентичен изглед.

Покрај обликот, палинолозите земаат предвид и некои други карактеристики на поленот кога ги опишуваат зрната полен: големина, број, типови и позиции на отворите, како и карактеристичната површина на зрната со исклучително разновидна структура.

За систематиката на растенијата, овие параметри не се помалку важни од која било друга морфолошка карактеристика на растенијата.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Не сте свесни каква штета правите на вашето тело доколку ја прескокнете вечерата
Следната статијаАмериканец го тужел шефот затоа што му приредил забава без негова дозвола

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде