Здравиот начин на живот, меѓу другото, вклучува и здрава исхрана, а многумина го зајакнуваат имунитетот со земање разни суплементи.

Сепак, треба да се биде многу внимателен со суплементите во утринската програма на ТВ Прва, посочи експертот за исхрана, проф. Д-р Светлана Станишиќ, откривајќи податоци од истражувањето дека еден витамин го скратува животот доколку се зема предолго.

Има истражување и многу е познато, на пример, пред десет години беше објавено во „Journal of the American Medical Society“ дека редовното внесување на витамините Б9 и Б12, можете да го преведете во витамин Б комплекс сериозно може да го наруши здравјето. Научниците ги следеле луѓето шест години, земале додатоци на витамин Б секој ден, а испаднало дека стапката на смртност била за 30 отсто поголема, што е огромен процент.

Истата работа се случува и со додатоците на витамин Е, исто така, го скратува животот, иако многу американски кардиолози го земаат овој витамин бидејќи знаат дека е добар за срцето и крвните садови, но исто така го скратува животот бидејќи овие антиоксиданси кога се земаат во големи количини можат да исто така да делува како прооксидант.

Таа истакна дека тоа не значи дека овие витамини се штетни, туку дека не треба да се земаат предолго.

Човек треба да биде умерен и само повремено, до месец до два, да внесува најмногу витамини. Исклучок е витаминот Д кој можеме да го внесеме пред крајот на зимата, кој се покажа дека позитивно влијае на долговечноста, се други витамини – со претпазливост.