Кои се правилата за добар сон и колку часови е навистина доволно?

Повеќето од нас знаат дека на секое лице му требаат околу осум часа сон.

Сепак, брзото темпо на живот предизвика сè помалку да спиеме…

Во текот на 40-тите години, просечен Американец спиел седум часа и 49 минути.

Денес, истиот тој Американец спие шест часа и 31 минута, а во Англија просекот е малку подолг – шест часа и 49 минути, додека во Јапонија е шест часа и 22 минути.

Бројни студии откриле дека премалку сон може да предизвика проблеми со шеќер и крвен притисок, оние кои спијат помалку од 8 часа имаат дури 200-300 проценти поголеми шанси да настинат.

Сепак, многу сон не е добар и истражувањето спроведено од „Journal of American Heart Disease“ покажува дека луѓето кои спијат над 9 часа може да имаат кардиоваскуларни проблеми и поголем ризик од срцев удар во одреден момент.

Значи, прашањата се кои се правилата за добар сон и колку часови навистина се доволни?

Одговорите на овие дилеми ги даде неврологот д-р Нил Стенли:

Како и бројот на чевли или тежината, сонот е генетски определен.

Сè, од 5 до 11 часа сон, може да се поднесе под нормално. Сепак, просекот што сè уште се смета за најприфатлив е оној од 7 до 8 часа.

Но, внимавајте да не навикнете да попуштате подолго или помалку од очекуваното.

Особено да не спиеме на неодредено време девет и десет часа бидејќи тоа може да предизвика поголеми проблеми од недостаток на сон.

Вашето тело сака рутина, а спиењето е нејзина рамнотежа.

Д-р Нил Стенли објасни како да процените дали сте спиеле доволно:

Ако се чувствувате уморни и не можете да го задржите фокусот во текот на денот, вашиот сон бил или недоволен или со лош квалитет.

Исто како што внесувањето вода, храната и воздухот влијаат на нашето здравје, така и сонот придонесува за здрав и квалитетен живот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде