Болката во раката е типичен несакан ефект на вакцината Ковид-19 и може да има чудни и збунувачки форми.

Додека некои луѓе чувствуваат само болка, други имаат убодна болка што се движи од раката надолу по должината на страната на телото, болка што се движи од рамената или дури и болка што се претвора во трнење во рацете.

Инјекцијата на вакцината во мускулот на раката го стимулира имунитетот

Постои прилично едноставно објаснување зошто луѓето чувствуваат болка на местото на инјектирање.

Ешли З.Ритер, постдокторски соработник на Универзитетот во Пенсилванија, вели дека тоа е чест несакан ефект на секоја вакцина.

Инјектирањето на вакцината во мускулот на раката всушност го стимулира имунитетот.

Кога таа течност ќе влезе во мускулот, телото испраќа бели крвни клетки и лимфна течност во таа област за да се изгради имунолошки одговор. Ова е токму она што сакаме да се случи, но може да биде малку непријатно. Болката што ја чувствувате е резултат на активност што се случува во вашето тело – објасни Ритер.

Зголемената количина на течност во лимфните јазли во близина на местото на инјектирање често предизвикува болка во мускулите, а понекогаш и во пазувите или градите.

Отечен лимфен јазол може да се појави на мамографија, па експертите препорачуваат оваа постапка да се избегнува некое време по приемот на вакцината.

Но, што е со прободување болка или ширење болка? Ритер верува дека ова необично чувство е поврзано со нервите, за разлика од болката во мускулите.

Ако се развие воспаление во таа област, може да се појави оток околу нервите што потоа испраќа убодна болка по раката. Понекогаш белите крвни клетки кои учествуваат во реакцијата на организмот на вакцината можат да влезат во крвотокот. Ова може да предизвика каскада на невролошки и имунолошки функции, вели Ритер.

Болката е сосема нормална работа.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде