Секој маж барем еднаш во животот слушнал нешто како „Имаш очи на мајка ти, но природа на татко ти“ или „Ти си ист како дедо ти“.

Од друга страна, ретко ќе слушнете некој да каже „Имам агорафобија, како и прадедо ми“.

Она што одредува кои (или чии) карактеристики ќе преовладуваат во нашиот синџир на ДНК и дали можеме да ги промениме, е прашање што ги мачи генетичарите веќе подолго време. Или барем ги мачење – до сега.

ДНК содржи многу повеќе информации отколку што можеме да замислиме.

Иако научниците сè уште не можат да дадат јасен одговор на прашањето што најмногу влијае на карактерот на луѓето – околината, гените или воспитувањето, многу студии покажаа дека наследуваме не само изглед, туку и некои спомени, како што се фобиите.

Покрај фобиите, постојат и некои други карактеристики кои ги наследуваме од нашите предци и невозможно е да ги смениме.

Фобии

Преносот на фобии преку ДНК е докажано со студија во која глувците биле обучени да избегнуваат сите мириси слични на мирисот на цвеќето на црешата.

Ова влијаело на ДНК кај испитаниците, така што делот од ДНК одговорен за чувствителноста на овој мирис бил поактивен кај спермата на татковците на глувците.

Како резултат, децата и внуците биле многу чувствителни на мирисот на цреши и го избегнувале, иако немаа вистинска причина за тоа.

Екстровертност

Некои карактерни црти ги стекнуваме со текот на годините, а некои се веќе запишани во нашата ДНК.

На пример, гените WSCD2 и PCDH15 се поврзани со екстровертност.

Затоа, можеби причината што сте толку социјални лежи во вашите предци, а не во фактот дека вашите родители ве запишале во сите можни воннаставни активности.

Смисла за хумор

Некои луѓе веруваат дека смислата за хумор е научена особина што зависи од средината во која лицето расте.

Но, за време на студијата, откриено е дека луѓето со кратки алели на генот 5-HTTLPR покажуваат позитивни реакции и почесто се смеат.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Зошто е важно да читате книги наместо да гледате филмови?!
Следната статијаПравите голема грешка ако го исфрлите лебот од исхраната

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде