дома информација вест Научниците генерално сметаат дека стекнат колективен имунитет во борба против пандемијата е...

Научниците генерално сметаат дека стекнат колективен имунитет во борба против пандемијата е опасна заблуда

Над 80 проценти од научниците кои се потписници на писмо објавено во престижно медицинско списание сметаат дека имунитет на стадо е погрешен пристап во борба против пандемијата

52
0

Концептот за ставање крај на пандемијата Ковид19 преку стекнување на колективен имунитет е „опасна заблуда што не е поддржана од научни докази“, велат 80 истражувачи во предупредувачко писмо објавено од водечко медицинско списание.

Меѓународните потписници на отвореното писмо во Лансет велат дека интересот за стабилен имунитет доаѓа од „широко распространетото деморализирање и намалена доверба“ како резултат на повторно воведување на ограничувања во многу земји поради зголемени инфекции во вториот бран.

Шефот на СЗО вели дека пристапот на имунитетот на стадото кон пандемијата е „неетички“

Предлогот дека излезот од пандемијата е преку заштита на ранливите категории и дозволување на пренесување на вирусот кај оние со помал ризик е неправилен, велат тие.

Неконтролирано пренесување кај помлади луѓе ризикува значителен морбидитет и морталитет кај целото население. Покрај човечката цена, ова ќе влијае на работната сила како целина и ќе ја преоптовари способноста на здравствените системи да обезбедат акутна и рутинска нега.

Извор: Theguardian.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде