Секоја година фрламе многу храна. Нема ништо полошо од тоа да се ослободите од прехранбените производи бидејќи лошо сте ги чувале во фрижидер. Погледнете на што вреди да се обрне посебно внимание.
  • Складирање храна – горната и средната полица на фрижидерот

Тука треба да чувате млечни производи, готови оброци, пакувана храна. Сите тие треба да бидат покриени или складирани во херметички затворени садови. Штетните бактерии од сировата храна нема да се пренесат на готвената храна.

  • Складирање храна – долната полица на фрижидерот

Ставете сурово месо, живина и риба во херметички затворени садови што треба да ги чувате на оваа полица. Тогаш тие нема да капнат или допираат други прехранбени производи.

Секогаш чувајте го суровото месо на дното на фрижидерот за да избегнете вкрстена контаминација.

  • Складирање на храна – фиока за овошје и зеленчук

Чувајте зеленчук и овошје во него. Добро измијте ги пред да ги ставите во фрижидер, а потоа завиткајте ги во хартија или пластика со отвори за вентилација. Ова ќе ги заштити од загадување.

  • Хигиена на храна – температура

Не заборавајте да ја поставите температурата во фрижидер на 0-5 степени C. Тогаш храната побавно ќе се расипува. Бактериите не можат да се размножуваат на оваа температура.

  • Што друго вреди да се запамети?

Никогаш не држете отворени конзерви. Во спротивно, можете да го зголемите ризикот од контаминација, особено кисела храна.

ИЗВОРNajzena.rs
претходниот член,Климатски промени: Нивото на морето во Нов Зеланд се зголемува за двојно повеќе
Следната статијаРаботници за во угостителски сектор нема, сите се во странство!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде