Црвените крвни зрнца се крвни зрнца во облик на диск кои носат кислород до органите и ткивата на вашето тело. Секој дел од телото треба да има доволно кислород за ефикасно да функционира. Многу симптоми на анемија, како што се замор и отежнато дишење, се предизвикани од намалената испорака на кислород до виталните органи и ткива во вашето тело.

Црвените крвни зрнца содржат протеин богат со железо наречен хемоглобин. Хемоглобинот се врзува за кислородот во вашите бели дробови, дозволувајќи им на црвените крвни зрнца да го носат и да го доставуваат низ вашето тело. Анемијата се мери со количината на хемоглобин во крвта.

Постојат многу различни видови и причини за анемија. Некои видови се благи и лесни за лекување, додека други можат да предизвикаат потенцијално сериозни здравствени компликации, пишува Healthline.

Што предизвикува анемија?

Црвените крвни зрнца се произведуваат во вашата коскена срцевина и имаат просечен животен век од 100 до 120 дена. Во просек, вашата коскена срцевина произведува 2 милиони црвени крвни зрнца секоја секунда. Приближно 1 процент од црвените крвни зрнца се отстрануваат од циркулацијата и се заменуваат секој ден.

Секој процес кој негативно влијае на оваа рамнотежа помеѓу производството и уништувањето на црвените крвни зрнца може да предизвика анемија. Причините за анемија генерално се поделени на оние кои го намалуваат производството на црвени крвни зрнца и оние кои го зголемуваат уништувањето или губењето на црвените крвни зрнца.

Кои се симптомите на анемија?

Многу од симптомите на анемија се поврзани со недостатокот на кислород што се доставува до органите и ткивата на телото. Анемијата е главно придружена со симптоми опишани како:

  • замор
  • слабост
  • вртоглавица
  • главоболка
  • бледа кожа, непца или нокти
  • ладни раце и нозе
  • отчукувања на срцето кои се многу брзи
  • болка во градите
  • бесвест
ИЗВОРНовости
претходниот член,Последното материјархатно општество во светот: Жените од племето Мосуо сами управуваат со имотот и имаат мобилни бракови
Следната статијаОд денеска се поскапува

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде