Колку пати сте ги оставиле алиштата во машината за перење затоа што не можете веднаш да ги извадите? Можеби нема да гледате проблем со тоа, но експертите предупредуваат што ќе се случи тогаш.

Кога алиштата се оставаат во барабанот повеќе од 30 минути по целото перење, постои размножување на бактерии кои најдобро одговараат за топла и влажна средина.

Еден од најважните делови за одржување на чистотата и уредноста на домаќинството е редовно перење алишта. Но, влажните алишта оставени во машината само 30 минути по завршувањето на циклусот може да предизвикаат развој на бактерии, открива експертот за перење Тери Фишер.

Фишер објаснува дека многу предмети и површини во куќата се повалкани отколку што мислиме, односно тие се почва за бактерии:

Повеќето од нас сакаат да мислат дека нашите куќи се убави и чисти и дека добро ја отстрануваме целата нечистотија. Но, вистината е дека е невозможно целосно да ги ослободиме нашите домови од бактерии и дека дури и најневеројатните секојдневни работи се почва за нечистотија. Иако вообичаените задачи за чистење како бришење подови, чистење туш кабини и редовно бришење површини се прилично очигледни, предметите што се користат секојдневно може да не се дезинфицираат со месеци или дури со години и може да се заборават и да станат почва за бактерии, објаснува тој.