Во деновите кога многумина размислуваат за заштеда на струја, ве потсетуваме на листата на апарати за домаќинство кои трошат најмногу струја.

Кога ќе се приклучат овие уреди, дури и да не работат, ќе потрошат малку струја, а ова се најголемите „виновници“.

Фрижидер/замрзнувач

Фрижидерот и замрзнувачот се постојано вклучени од очигледни причини, па затоа не е чудно што околу 12% од потрошувачката на електрична енергија во домаќинствата се резервирани за нив.

Иако навистина не можеме да ги исклучиме кога ќе излеземе од дома, можеме да преземеме едноставни чекори за да ги направиме поефикасни, што значи да трошат помалку електрична енергија.

Редовното чистење на фрижидерот, внатре и надвор, гарантира дека тој не троши повеќе енергија отколку што е потребно, а истото важи и за повремено „загревање“ за да се спречи таложење мраз.

Телевизор

Речиси сите го исклучуваме телевизорот со притискање на црвеното копче, но тоа не го исклучува, туку само го става во режим на подготвеност.

Тоа значи дека низ него сè уште тече струја и дека тој сè уште ја троши, што можеби не се гледа толку на месечно ниво, но на годишно ниво е видливо и не е занемарливо.

Конзоли

На слична напомена, конзолите за видео игри често не се исклучуваат целосно за подоцна да се вклучат и да стартуваат игрите побрзо, а воопшто не трошат многу енергија и заштедите се забележливи дури и на дневна основа, па следниот пат кога ќе завршите со играњето, не одете на standby, туку на shut down.

Котел за вода

Котелот за вода не троши премногу струја дури и кога работи, но бидејќи не се користи секој час, апсолутно нема потреба да остане приклучени на струја цел ден, од финансиски и безбедносни причини.

Полначи

А кога станува збор за безбедноста, дури и полначите за телефони и други уреди не мора постојано да се приклучуваат, бидејќи тоа не чини прилично.

Сите го правиме тоа, но ако наизменично ги исклучиме сите полначи за телефони, таблети и други уреди, дефинитивно ќе видиме разлика по некое време.