Начинот на кој одиме, како ги движиме рацете и положбата на главата може да бидат резултат на некоја здравствена состојба. На пример, должината на чекорот може да се промени ако некое лице има проблеми со колената или колковите.

Меѓутоа, некои вродени елементи на темперамент или психолошки карактеристики може да се препознаат и кога ќе видиме како некој оди. Добро обученото око особено може да ги забележи.

Брзо одење, упатете се напред

Ако одите брзо, со горниот дел од телото малку наведнат напред, веројатно сте многу директни и подготвени да ги надминете сите пречки. Лесно наоѓате решенија, вешти сте во мултитаскинг и повремените грешки не можат да ве спречат. Ако се судрите со некого, додека сте на телефон со толку брзо темпо, сигурно нема да обрнете внимание.

Исклучително сте продуктивни, луѓето ви се восхитуваат, но можно е и да сте малку ладни. Опуштете се барем понекогаш.

Градите напред, рамената назад

Чекорите многу брзо, но имате мало нишање во колковите, можеби дури и отскокнување во стапалата. Не пропуштате да ги погледнете луѓето кои минуваат, но често сте ѕвездата која сите ја следат.

Секогаш исправен, со умерено одење

Кај вас нема ни напред ни назад. Лесно се движите, но не премногу брзо, уживате во група. Вие сте вистински тимски играч, понекогаш дури и премногу се повлекувате за да дозволите другите да блеснат.

Единственото нешто што никогаш не треба да дозволите е да ве прегазат оние кои одат побрзо или поневнимателно.

Одење на прсти, очи залепени на подот

Ако одите бавно и многу претпазливо, како да се плашите од некој погрешен потег, многу е можно да сте вистински интроверт. Повлечени и тивки, очекувате другите да знаат како се чувствувате и што сакате. Се плашите да влезете во нечиј приватен простор, не сакате никого да вознемирите.

Верувале или не, вашиот став може да ги изнервира дури и најблиските. Не е лесно да погодите што може да ве повреди, па попрво кажете го тоа гласно, дури и ако малку сте „здробеле“ некого во моментот. Ќе се изненадите колку ќе ви биде полесен животот.