Со подобрување на она што го сака, едно лице постигнува успех.

Пабло Пикасо рече дека одмара кога работи.

И можам да станам лудо уморен од безделничење и посета на гости.

Уметникот живеел 91 година богат живот и оставил мудри заклучоци за своите потомци:

„Уметноста е исклучување на непотребното“.

За да може вашиот живот да изгледа како завршено ремек-дело, а не како скици и цртежи, мора да бидете во можност да отсечете сè што е непотребно, чудно, бесмислено.

Одбијте ги наметнатите желби кои немаат никаква врска со вашето вистинско јас, научете да не обрнувате внимание на јавното мислење и критика.

Оддалечете се од оние кои не брзаат да поминат време со вас.

„Сакам да живеам во сиромаштија, но со многу пари во џеб“.

Кажете им ја оваа фраза на сегашните богати и тие ќе ви се смеат во лице.

Но, во исто време постои посебен луксуз по тоа што не зависите од модата и трендовите.

Да живееме без да чувствуваме потреба за надворешна фасада, за прифаќање – тоа е слобода.

Парите можат да бидат мерило за успех. Но, купувањето и неограничената потрошувачка се мерка на комплексот.

„Инспирацијата постои, но таа доаѓа само за време на работата“.

Ова е изјавата на Пикасо дека водата не тече под карпа. Само во движењето стануваме тоа што сме, само на тој начин чувствуваме како животот ја доби својата висина.

„Да немав кого да сакам, ќе се заљубев во кваката“.

Убаво е да се читаат овие зборови. И тогаш само од вашите современици слушате дека не можете да им верувате на луѓето, дека треба да ги држите на растојание и никогаш да не ги сакате.

Луѓето ја доживуваат љубовта како слабост.

Но, љубовта е замислена поинаку од Пикасо таа е гориво и зачин на животот. И оној што е во состојба да сака искрено и со сета своја душа секогаш го освојува оној кој претпочита да го затвори срцето со седум брави.

„И има повеќе копии меѓу луѓето отколку оригиналите“.

Ова не значи дека сте принудени да живеете во општество на празни и лицемерни луѓе. Тоа само значи дека треба да пораснете над себе и да ги барате другите: оригинални, природни, вистинити, не лажни.